Saturday, 19 October 2013

After SPM




Eh bila tengok gambar di atas jangan ingat aku nak cerite apa yang perlu kita ambik ke,masuk ke.Aku tak tau apa-apa.Aku cuma nak kongsi perasaan suka duka yang 'SPM 'dah nak habis'.Dah nak habis lerr sesangat tpi kira ok lah cuma 4 hari je.4 hari dengan subjek yang menyakitkan otak,hati dan mata.Menyakitkan otak sebab nak hafal,menyakitkan hati sebab asyik lupak apa yang dihafal and menyakitkan mata bila buka buku je,mata dah start 'decelerating'.Kononnya bersemangat nak belajar fizik tadi,tapi haprak lah!Tertidurrr jugak dengan buku fizik yang baru diselak beberapa minit.HAHA!by the way,camne add math korang,kalau aku.........malas lah nak cakap.Confirm *****/*****.Hah!Ada dua pilihan tu,Maybe salah satu,aku tak pasti,sukahati korang lah nak buat hypothesis sendiri ek!

Aku ni sebeno nya dah tak sabo nak habiskan paper.Al maklumlah.Lepas habis paper English and Science Technology(5/12/2013),7 haribulan tu terus straight fly to Langkawi!OMG!Soooo ohsemmmmm!Seronok lah wei pergi tempat yang dikira 'kampung kedua' aku tu,even though aku langsung setitik darah pun takde kena mengena dengan Langkawi.Haha!Well,tempat yang ohsemmm mesti semua nak jadikan kampung halaman kan???

Oh ye lupak pulak nak cakap!6 haribulan before aku pergi Langkawi tu,aku dengan kawan sekelas aku pergi dinner.Kononnya nak meraikan hari terakhir sebagai pelajar sekolah menengah.Eceh eceh..macam yakin je takkan jadi budak sekolah menengah.Hehe,tapi apa-apapun aku berdoa kami semua dapat melanjutkan pelajaran selain dari sekolah menengah.Faham-fahamlah maksud aku.Tapikan form 6 pun apa kurangnya,lepas ambik STPM terus straight ambik degree.Jimat masa beb!Daripada kau masuk universiti pastu terpaksa tunggu 2-3 tahun untuk diploma.Lepas tu nak buang lagi masa ambik degree,kawan yang masuk form 6 dah kerja,kereta beso beso,kita yang duk bawa buku ke hulu ke hilir.Tapi apa-apapun ada hikmah di sebalik apa yang akan kita pilih nanti.Tak payah menyesal dengan pilihan yang dibuat.Aku nak share tips dari ustazah aku ni.Hmm..tips lerr sesangat.

Ustazah : Kalau nanti terima surat tawaran ke mana-mana,ambik surat yang first datang ya anak-anak.
Kami semua : Pasai pa pulak ustazah?(<--bahasa aku sendiri.Kawan yang lain guna bahasa Sarawak.Aku suka mix match bahhh.)
Ustazah : Sebab surat yang pertama datang tu lebih banyak kebaikannya.Allah sentiasa membantu kamu.Kalau kamu ambik surat yang kedua,banyak cabaran yang rintangan yang akan tiba.Sebab surat yang kedua ni dikira syaitan yang menggoda untuk join tawaran tu.

So nak yang mana?Yang lebih diberkati Allah or nak ikut si syaitan tu.Apa-apapun itu adalah pilihan anda.Ini cuma nasihat jerrr.Sebab mana tahu kan surat first datang tertulis kamu dipilih untuk form 6,yang second pulak surat IPTA/IPTS.Tapi aku yakinlah kalau surat IPTA datang takkan nak buang macam tu kan,Kalau aku pun terima.Haha!Tapi bersiap sedia lah untuk kesusahan yang akan hadapi.(<--Bercakap macamlah tahu meramal nasib seseorang.Bercakap lah sesangat,sudah jelas lagi nyata ini adalah taip-an ku di keyboard.LOL!)

Oklah.Asyik merapu je.Buku fizik dahlah terbuka tapi tak dibaca.Dasar pemalas!Aku hina aku ek.Jangan korang terasa pulak.Kalau terasa emmmm.......nasib korang lah.Aku kiranya harini nak fokus fizik je.Esok kimia and seterusnya biologi.Biasalah,aku kan jenis yang last minute,memang buka and baca semua last last lah.Jangan je keputusan aku yang ****.Puihhhhh!Minta dijauhkan.Menangis berdarah aku nanti.At least ada beberapa A lah untuk teras.Sebab dulukan aku dapat straight untuk PMR.(<---Bukan nak show-off ya)Korang tau lah kan orang kampung jenis yang macam mana.Kalau SPM aku ni takde A,malu weiiiii!Kena umpat jugak aku nanti.Sejak aku PMR dapat straight tu semua suka umpat aku.Ini fakta ye bukan auta.Tapi kalau dapat banyak A,apa je beza.Tapi at least aku rela kena umpat sebab dapat A!Harap-harap impian aku untuk dapat A akan tercapai.Begitu juga dengan batch 1996 yang lain.Amin!


Isnin : Fizik balik 3.30 petang
Selasa : Kimia 3.30 ptg
Rabu : Biologi 3.30 ptg
.
.
.FREEDOMMMMMM!
.
.
Khamis(5/12) : EST 1215 tghari


Yahhooooo!Lepas EST tu baru freedom yang sebeno beno nya!Lepas ari EST,aku bebas untuk tengok drama korea such as Incarnation of Love (Auchhh!Lee Cha Don hensemmmm gilerr),The Great Doctor(Choi Young yang macho dengan rambut samurai),The Strange Housekeeper(Si penjahat yang entah apa nama dia tapi kira hemsem dengan muka jahat) and last but not least...........................RUNNING MANNNNNNN!Yang ni baru aku addicted gila-gila.Takkan terlepas punya.Even aku masih test,aku tengok jugak.Macam malam ni,pukul 1145 pm,aku nak tengok.Sebab tu aku nak belaja sampai pukul 1145.Lepas tu release tension dengan RM!Yahooo!Channel 393 Astro okehh.(<---Macam menghasut orang tak payah belajar je.Huahua!)


p/s : Aku bukan K-POP-er ya.Aku minat drama korea sebab jalan cerita mereka seronok and laki-laki yang ensem lagi ohsemmmm.Nama diorang aku tak tau tapi muka tau lahh.Pasai RM tu pulak,takkan orang tengok tu dikira K-POP-er.So LOL!Dah-dah meh kita baca fizik sama-sama.Sampai ketemu lagi.Assalamualaikummmm!GOODLUCK!SEMOGA MAJU JAYA!JIA YOU!HWAITING!!

No comments:

 
copyright by Izah Assrin