Tuesday, 31 December 2013

Running Man SBS Entertainment Awards 2013






Wohooo!I feel excited guys!Not just because tomorrow is new year but also Running Man won a lot in SBS  Awards 2013.Congratulations to all of them!Hwaiting!I love Running Man so muchh!:D










List of the awards

"Friendship Award" : Lee Kwang Soo
" High Excellence Program " : Running Man
" Most Popular Star " : 7 members
"Excellence Award (Male)" : Kim Jong Kook & HaHa
"High Excellence Award (Female)" : Song Ji Hyo 

Gary : I want you.


Ji Hyo: Next year,I will have more intimate contacts with Gary oppa.



Kwang Soo: Oh what,I won? *confused,very unepected*





Kim Jong Kook
HaHa

7 members of Running Man


Links Of Running Man SBS Entertainment Awards 2013








Congratulations once again to all of them!Don't worry Yoo Jae Suk oppa and Ji Suk Jin oppa,even though both of you didn't win,I will always support you guys!Both of you are the good MC!Happy New Year!I hope Running Man next year will be more fun and full of love!Aneyong!

Monday, 30 December 2013

Cara Mendoakan Anak





As salamu'alaikum shbt yg mulia. Nabi SAW bersabda: Tanggungjawab ayah yg paling utama ialah memberi anak nama yg baik2 & mendidik akhlak. Anak sering lupa apa yg ibubapa cakap, tapi mrk akan ingat apa yg mrk lihat ibubapa lakukan! Justeru, ibubapa wajib peka dgn setiap amalan & tindakan mrk. Sentiasa doakan di kepala anak hingga anak aqil baligh: 1. Fatehah, 2. Ayat Kursi, 3. Surah Al Insyirah sbg usha agar anak jadi anak yg soleh & pintar. Di antara waktu yg paling mustajab utk didik anak ialah dgn memberi nasihat selama 30 -60 SAAT:
1. Sebelum anak tidur,
2. Semasa anak SEDANG TIDUR (nasihati anak dgn bercakap dlm hati atau bisik di telinga),
3. Waktu anak bangun tidur, peluk anak & beri nasihat selama 30--60 SAAT,
4. Selepas anak mandi,
5. Selepas anak solat. Sekali sekala, jika ayah jadi imam solat di rumah, nasihati anak semasa atas tikar sembahyang. Ingat, ayah lebih afdal solat berjamaah di masjid/ surau,
6. Selepas anak mengaji. Hati anak jadi murni lepas mengaji.
7. Selepas anak riadah atau bermain,
8. Selepas anak di doakan di kepalanya,
9. Bila anak terangsang emosi (spt lepas kena marah).
Pastikan anak2 mkn mlm sebelum maghrib (ikut Sunnah) utk mudah belajar di waktu mlm. Jika anak tak habis mkn, tak salah utk ibubapa menghabiskan makanan lebihan anak, drp MEMBAZIRKAN makanan tersebut. Adat org Melayu saja yg menegah amalan tersebut. Tapi jika anak2 nak mkn dulu sbb ayah balik lewat atau solat berjemaah di Masjid, ELOK ASINGKAN MAKANAN UTK AYAH. Jaganlah suruh ayah memakan makanan & lauk pauk lebihan anak2. Malahan, makanan utk pembantu rumahpun patut di asingkan utk menghargai mrk. Kurang sopan menyuruh pembantu rumah memakan lebihan tuan rumah. Inilah adab utk didik anak lebih berakhlak. Moga Allah rahmati kita semua. Aameen, wassalam.



Sumber : Dato Fadzilah Kamsah


Tips lain : Cara Mendidik Anak Solat

Tips lain : Cara Mendidik Anak Yang Degil

Perkara-Perkara Menguatkan Badan,Melemahkan Badan,Menajamkan Mata dan Menajamkan Fikiran



As salamu'alaikum shbt yg di muliakan Allah. Pesan para ulama':
Empat perkara menguatkan badan..
1. makan daging.
2. memakai haruman.
3. kerap mandi.
4. berpakaian dari kapas.

Empat perkara melemahkan badan..
1. banyak berkelamin (bersetubuh).
2. selalu cemas.
3. banyak minum air ketika makan.
4. banyak makan bahan yang masam.

Empat perkara
menajamkan mata.
1. duduk mengadap kiblat.
2. bercelak sebelum tidur.
3. memandang yang hijau.
4. berpakaian bersih

Empat perkara
menajamkan fikiran..
1. tidak banyak berbual kosong.
2. rajin bersugi (gosok gigi).
3. bercakap dengan orang soleh.
4. bergaul dengan para ulama.
Utk setiap aspek di atas, mmg byk lagi tips yg boleh di senaraikan, tapi memadailah 4 perkara asas utk peringatan & tindakan serta merta. Moga Allah permudahkan segala usha kita. Aameen, wassalam.


Sumber : Dato' Fadzilah Kamsah

Kelebihan Berniat Apabila Pergi Kerja



As salamu'alaikum shbt yg mulia. Allah berikan ganjaran kpd setiap amalan kita berdasarkan kpd niat kita. Menurut guru saya, org yg tak pasang niat bila pergi kerja, akhir bulan akan dpt gaji & akhir thn mungkin dpt bonus. Tapi mrk tak dpt pahala! Justeru, pastikan kita pasang niat2 yg murni bila nak pergi kerja. Sbg perkongsian, antara niat saya bila nak pergi kerja setiap hari:
1. Nak cari rezki yg halal,
2. Nak cari ilmu yg berguna utk di fahami, di hayati, di amalkan, di sampaikan & mendoakan guru2 kita,
3. Nak kongsi ilmu dgn semua yg mahukan ilmu,
4. Nak senyum kpd semua org yg di temui,
5. Nak beri salam kpd semua org yg di temui,
6. Nak buang dosa dgn kerja kuat. Bila penat waktu ptg, maka kepenatan kita akan hapuskan semua dosa kecil (maksud Hadis),
7. Nak Allah sembuhkan penyakit-- bila dosa terampun, maka Allah akan sembuhkan penyakit!
8. Nak cari kawan baru,
9. Nak jumpa kawan lama,
10. Nak rangsang orang lain berubah,
11. Nak jadikan hari ini lebih baik daripada semalam.
Bila kita pasang berberapa niat yg murni, Allah akan berikan pahala atas setiap niat, berikan ilham utk jayakan niat & beri kekuatan & semangat. Moga kita sentiasa pasang niat murni setiap kali nak pergi kerja & Allah rahmati kita semua. Aameen, wassalam.



Sumber : Dato' Dr. Fadzilah Kamsah

Saturday, 28 December 2013

Cinta Awak,Cinta Kita! oleh Izah Assrin


Salam readers!Saya post ni sebab nak inform pasal changing nama baru blog saya ni.Dulukan Daydream Kingdom,tapi sekarang tukar jadi Izah Assrin untuk memudahkan orang mencari.Cehh macam perasan blog saya ni ada yang nak cari kan?Hahaha!Saya pun tak expect tapi seriously ada.Kesian readers novel saya kat penulisan2u.my  tu.Diorang tanya ada blog tak?ada blog tak?Tapi no one reply.Sorry ya?Saya sendiri pun tak tau bila penulisan2u tu post novel saya kat laman diorang.

Check check je novel saya kelima-lima bab ada dipaparkan.Seronok juak wei!Susah susah tau saya tulis.Syukur ada dipostkan.Novel first saya tu 'Cinta Awak,Cinta Kita!'.Nak tahu kisah dia?Hehe korang pegi penulisan2u and tulis nama novel tu.Kalau tak keluar,tulis je Izah Assrin kat sana.Mungkin keluar kut.Saya belum try lagi.Kalau takde jugak,tulis Izah Assrin tu kat uncle google,memang uncle tu akan beri bab novel yang saya tulis.Baca,jangan tak baca tau!

Mesti korang pandang rendah kan,budak mentah 17 years old(2013) berangan tulis novel.Hehe,jangan cakap saya camtu.Saya cuba nasib je.Terima kasihlah kepada diorang yang sudi baca.Sebenarnya saya dah rasa fed up nak tulis,sebab saya ingat penulisan2u tak post novel saya.Rupa-rupanya saya silap!Diorang dah post sebulan selepas saya send kat diorang.Mungkin saya tak perasan kut.Tadi saya dah post 5 lagi bab baru.Bab sambungannya aku send hari lain sebab masih dalam 'pembinaan'.Cehh!Hahaha!Tunggu tau korang.I need you guys punya support.

Itu sahaja saya nak coretkan pagi Subuh ni.Novel Cinta Awak,Cinta Kita! oleh Izah Assrin jangan lupa baca tau!Hehe,nak berangan kononnya buku tu dah di pasaran kejap.LOL!Belum lagi.Masih di laman penulisan2u tu.Doakan eh supaya dapat dicetak.Amin!Hehe..Kalau nak tahu kisahnya,baca di blog saya iaitu novel online yang berada pada kiri anda atau straight tulis kat uncle google nama saya,Izah Assrin.Senang sikit korang nak cari.Almaklumlah,novel tak femes sangat pun.Hehe!

Selamat pagi dan selamat mengerjakan solat Subuh!


Tuesday, 24 December 2013

Cara Mendidik Anak yang Degil





As salamu'alaikum shbt tersayang. Ramai yg mohon tip kaedah didik anak yg nakal. Pesan Nabi saw: Anak2 yg nakal atau degil semasa kecil, akan menjadi org dewasa yg bijaksana. So tukar paradigma kita ttg anak kita itu. Fikir & kata2 ibubapa/ guru adalah DOA YG MAKBUL. Sabda Nabi SAW: Allah bertindak seperti mana yg di di sangkakan/ fikirkan oleh hambaNya.

Di antara perkara yg kita boleh lakukan utk bantu anak2 menjadi insan yg soleh:
1. Sentiasa berdoa utk mendapat anak yg soleh. Doa itu senjata terpenting org yg beriman & Allah angkat hijab kpd doa ibubapa.

2. Didik anak ttg solat & ibadah yg lain sejak kecil. Setelah beri ingatan & amaran, wajar rotan anak yg tak solat di umur 10 thn. Ramai ibubapa yg rotan anak atas berbagai kesalahan, tapi tak sampai 10% ibubapa yg rotan anak sbb tak solat!!!

3. Biasakan anak mengamalkan sunnah2 harian-- mkn & minum, amalan di bilik air, amalan berpakaian, tertib belajar, pergaulan, tertib tidur, dll. Pesan kpd anak lelaki utk elak kencing berdiri. Pesan kpd anak utk ISTIBRA' selepas kencing. Lelaki dgn berdehem 3 kali & perempuan dgn urut dari pusat ke bwh.

4. Pastikan anak2 makan mlm sebelum maghrib spt yg Nabi saw sarankan supaya mudah belajar waktu mlm. Mkn malam lepas maghrib buat anak mudah letih & mengantuk bila belajar. Makanan hadam sekitar 1- 1 1/2 jam selepas makan. So anak boleh belajar dgn berkesan & fokus jika belajar 11/2 jam selepas mkn mlm. Pastikan anak kurang makan daging merah, banyakkan daging putih spt ayam & ikan. Daging merah buat anak irritable & agresif. Pastikan mrk MAKAN BUAH2AN SBLM MAKAN NASI agar badan dpt serap Vit C yg ada dlm buah2an & lancarkan penhadaman. Vit C membantu tenangkan fikiran di samping jaga kulit. Mkn buah selepas mkn nasi adalah amalan yg sia2 sbb badan tak dpt serap nutrien dlm buah2an & ganggu proses penghadaman!

5. Banyakkan memeluk & memuji anak2. Anak yg sering di peluk & di puji/ belai akan tenang, kurang degil, rasa selamat & di sayangi & tak perlu nak buat nakal utk tarik perhatian ibubapa.

6. Pesan kpd anak utk menghadap Qiblat semasa belajar/ mengaji. Ini akan tingkatkan keberkatan dlm belajar.

7. Beri anak supplemen yg dpt menguatkan minda, tenangkan fikiran & stabilkan emosi. Cuba dapatkan EXCEL SUPREME atau supplemen lain mengikut pilihan anda (tel 03-89255292).

8. Cari peluang berjumpa guru2 anak di Sek tempat dia belajar. Minta nasihat & bimbingan ttg cara nak bantu anak belajar di rumah.

9. Bacakan di kepala anak: Fatehah, ayar qursi dan surah al Insyirah utk rangsang otak & memori anak dan jadikan dia anak yg tenang, baik akhlak, rajin ke sek & pintar. Bacakan waktu mlm masa anak nak belajar atau waktu anak nak pergi ke sek atau bila2 masa yg sempat.

10. Elakkan anak memakai pakaian berwarna merah atau orange. Ikut kajian, warna merah dan orange akan rangsang anak jadi agresif dan hyperaktif.

11. Suruh anak tidur mengiring kekanan agar otak jadi lebih pintar, puas tidur & ikut sunnah Nabi.

12. Pastikan rezki yg ibubapa terima benar2 berkat dgn mengelakkan perkara haram & syubahat & keluarkan zakat pendapatan & zakat emas perak jika berkenaan. Rezki yg kurang berkat juga jadi punca anak jadi agresif & extra nakal.

13. Kenali kwn2 anak & ziarah ke rumah mrk utk berkenalan dgn ibubapa kwn2 anak.

14. Doakan guru2, kwn2 anak & jiran kita agar cemerlang & soleh. In sya Allah akan di aminkan Malaikat & Malaikat akan doakan kita MENDAPAT APA YG KITA DOAKAN UTK ORG LAIN!

15. Anak tak ingat apa yg ibubapa tuturkan, tapi anak mudah ingat apa yg ibubapa pamerkan. Justeru, ibubapa wajib pamerkan amalan & peribadi yg Allah redha.

16. HARAMKAN SEMUA PERKATAAN NEGATIF (spt bodoh, jahat, degil, malas, bengong, goblok!) dlm rumahtangga. Kata2 ibubapa merupakan doa!

17. Padam semua kata2 negatif yg pernah di sebut kpd anak2 dgn memohon maaf & memuji anak dgn jelas. Cthnya: Abah minta maaf sbb kata kamu bodoh. Sebenarnya anak abah ni pandai-- buat homework sblm abah suruh, solat sblm ibu berleter, layan adik dgn baik & tak herdik2. Ikut kajian psikologi: Satu pujian yg jelas akan MEMADAM 300 KUTUKAN YG LALU! Maha suci Allah SWT.

18. Ibubapa takkan mampu MENGUBAH ANAK2! Tapi bila ibubapa berubah, Allah akan ubah anak2. Justeru, ibubapa overhaul diri secara bersepadu agar Allah ubah anak2 jadi hebat & cemerlang.

19. Utk lembutkan hati anak, bacalah 3 nama Allah: Ya 'Aziz Ya Jabbar Ya Mutakabbir & berdehem dpn anak sblm menasihati anak yg agak "degil". In sya Allah mrk akan mudah dengar nasihat!

20. Ibubapa JGN MENGHARAP ANAK2 BERUBAH, SBLM IBUBAPA BERUBAH DULU!

21. Setelah melakukan yg terbaik mengikut kemampuan, KITA BERSERAH KPD ALLAH SWT.

22. Saya BERPESAN KPD DIRI SAYA & KPD SEMUA SHBT TERSYG UTK SAMA2 BERUSHA utk mendidik anak menjadi anak2 yg Allah redha. Moga Allah rahmati & bantu kita semua. Aameen, wassalam.


By : Dato Fadzilah Kamsah



Tips lain : Cara Mendidik Anak Solat

Tips lain : Cara Mendoakan Anak

Saturday, 21 December 2013

Rahsia Surah Al-Fatihah


1 - AL-FATIHAH Baca 14 kali sebelum tidur: Suami dan anak-anak akan mengingati kita selalu

2 - AL-FATIHAH Baca 41 kali tiup dalam air dan minum serta buat air mandian: Melepas-kan rasa sakit dalaman

3 - AL-FATIHAH Baca 7 kali dan usap di kepala setiap pagi dan sekali sebelum tidur.Kepada orang berpenyakit mental

4 - AL-FATIHAH Baca 3 kali tiup dalam segelas air- minum dan baca sambil mengusap kawasan yang rasa sakit.Sakit yang keterlaluan.

5 -
AL-FATIHAH Baca 7 kali dan sapu ke atas kepala bayi yang suka menangis pada malam hari atau pada bila-bila masa

6 -
AL-FATIHAH Baca 3 atau 7 kali, gunakan ibu jari dan tekan di langit-langit, (Mulut) kemudian sapu kepada tempat yang sakit.Luka berdarah, sengat lebah, jari terkepit di pintu..

Thursday, 19 December 2013

Beautiful Places To Visit : Kuala Lumpur, Malaysia


1) BBKLCC, Kuala Lumpur

Featured as the world’s fourth best shopping city in CNNGo, Kuala Lumpur is indeed a shopper’s paradise. Case in point: Three of the world’s 10 largest malls are in KL, while year-round sales offer the best bang for your buck. 

The BBKLCC stretch from Bukit Bintang to Kuala Lumpur City Centre, in particular, will leave you spoilt for choice with its abundant fashion, food and entertainment options. Lose yourself in the huge selection of local and international brands available across nine signature malls within the area. The shopping district is also well-connected via a covered pedestrian walkway and an efficient network of public transportation.




2) Zoo Negara, Kuala Lumpur


Zoo Negara (National Zoo) was officially opened by the country's first prime minister, Tunku Abdul Rahman on 14 November, 1963.  At the time, entrance rate was 50 cents for adults and 20 cents for children. 

Among the attractions at the zoo include Akuarium Negara opened in 1972 and in 1984 renamed Akuarium Tunku Abdul Rahman, Bird house, Reptile House, Ape Centre, Savannah Walk, and Mammal Kingdom. 
There is also Zoo Negara by night. Catch a glimpse of many animals who are at their most active at night. 

There are more than 5137 animals from 459 species of mammals, birds, reptiles, amphibians and fish. 
Zoo Negara covers 110 acres of land which is situated only 5km from the city of Kuala Lumpur.  
Stroll around the zoo or take the train, and don't miss the star attractions!
\







3) Little India Brickfields

Brickfields is many things to many people: a concentrated wedge of Indian culture; a bewildering smorgasbord of different worship houses; a haven of blind massage centres; the crossroads for commuters coming in from all parts of the country; a perfect study in contrasts. However you define it, one thing is in agreement: Brickfields is a vibrant community with a soul of its own.

Visit the Vivekananda Ashram (1904), which is still used for spiritual education classes, prayer meetings and yoga. The Temple of Fine Arts (TFA) can be found closer to the river along Jalan Berhala. Famous Southern Indian restaurant, Annalakshmi, is housed in the TFA building. 
Other notable attractions are the Sri Lankan Hindu Temple, Sri Kandaswamy Temple on Jalan Scott and the Buddhist Temple Maha Vihara. The Zion Lutheran Church (1924), St Mary’s Syrian Orthodox Church and Holy Rosary Church (1903), as well as the Madrasathul Gouthiyyah Surau, a mosque built in the 1980s catering mostly to Indian Muslims can also be found in the area. 
These attractions can be visited through the Brickfields Guided Walking Tour, held every first and third Saturday, starting at 9.30am from the YMCA. Run by the Kuala Lumpur City Hall, Brickfields’ fascinating history is explained in detail through the walk.




4) Petronas Twin Tower, Kuala Lumpur

Soaring to a height of 451.9 metres, the 88-storey twin structure is Kuala Lumpur's crown jewel. Majestic by day and dazzling at night, the PETRONAS Twin Towers is inspired by Tun Mahathir Mohamad's vision for Malaysia to be a global player. Together with master architect Cesar Pelli, the international icon powerfully captures the nation's ambitions and aspirations. 

Visit us and experience the PETRONAS Twin Towers first-hand. Begin your tour with interactive displays that showcase the journey, from idea to completion. Scale 170 metres in an elevator with a futuristic edge. The doors will open at the Skybridge, a connecting structure between the towers and the world's highest 2-storey bridge. Ascend even higher to level 86, where the story of Malaysia's vision unfolds amid breathtaking views of Kuala Lumpur. Then wrap up your visit with exquisite souvenirs at the gift shop. 
Visit us and experience the PETRONAS Twin Towers first-hand. Begin your tour with interactive displays that showcase the journey, from idea to completion. Scale 170 metres in an elevator with a futuristic edge. The doors will open at the Skybridge, a connecting structure between the towers and the world's highest 2-storey bridge. Ascend even higher to level 86, where the story of Malaysia's vision unfolds amid breathtaking views of Kuala Lumpur. Then wrap up your visit with exquisite souvenirs at the gift shop.





5) Aquaria KLCC

Nestled in the heart of the bustling Golden Triangle and within walking distance from the iconic Petronas Twin Towers, Aquaria KLCC is a state-of-the-art aquarium showcasing over 5,000 different exhibits of aquatic and land-bound creatures over a sprawling multi-level space in the Concourse Level of the Kuala Lumpur Convention Centre. 
From the tropical waters of the Asian region to the rainforests of the world, Aquaria KLCC takes you on a journey to discover the fascinating nature of aquatic life as well as the unique behaviour of animals and crawly creatures above water. 
Immerse in an absorbing aquatic experience (without getting your feet wet!) from the moment you enter Aquaria KLCC. An educational study charting the course of natural waters flowing from the highlands to the streams and deep sea is devised to help visitors appreciate water as a habitat and ecosystem. 


\


6) Central Market

Located in the heart of Kuala Lumpur, a few minutes away from Petaling Street, Central Market is a famous landmark for Malaysian culture and heritage. The building was built in 1888 and originally functioned as a wet market. It has since been classified as a Heritage Site. 
Tourists flock to Central Market for its variety of handicrafts, art, kebaya, songket, batik and authentic Malaysian souvenirs. A Batik Emporium houses well-known designer labels, with the best Malaysian-made batik items ranging from clothes, shoes, bags to home furnishing. 
The Central Market Outdoor Stage is where visitors can catch colourful arts and cultural events. During the country’s main festivals, the area will be lit up in theme, reflecting the multiracial diversity of Malaysians. 





Want to see other places in Kuala Lumpur,Putrajaya and Selangor?Click the link below.Thank you and happy visit Malaysia 2014. Malaysia Truly Asia.







Cara Mendidik Anak Solat



Peringkat 0 bulan - 6 tahun
1. Pendedahan mengenai solat bermula dengan ibubapa.
Selalunya ibubapa yang solat, anak akan solat.
Dari bayi lagi, anak melihat ibubapanya solat, dia akan terikut.

2. Saya paling suka berada dekat dengan anak ketika saya solat.
Memang dia akan mengacau kita tapi ada cara-caranya untuk solat dalam keadaan begitu. Divaz boleh google cari.

3. Belikan telekung atau kupiah untuk anak dari kecil lagi. Dia tak mahu pakai masa solatpun tak apa asal dia nak ikut.

4. Ajak dia solat bersama kita.
Pakaikan dia telekung dan biar dia ikut dengan cara dia.
Tunggang langgang pun tak apa.

5. Selesai solat, kita betulkan cara dia.
Sangat menyeronokkan ketika ini.
Dan tak perlu beria sangat membetulkan, contoh, cara duduknya kerana mereka masih anak kecil dan tulang masih lembut.

6. Jadikan solat satu ibadah yang menyeronokkan.

7. Peluang untuk berinteraksi bersama anak

8. Melatih skill dan motor anak

9. Lebih baiknya solat berjemaah.

10. Ajar mereka bacaan yang mudah.

11. Perlahan-lahan didik secara berterusan.

12. Selalu pastikan mereka solat.
Tak cukup rakaat, tak betul gaya dan bacaan, biarkan.
Jika sentiasa diperbetulkan, insyaALLAH mereka akan dapat cara dan tertib solat yang betul.


Peringkat 7-9 tahun
1. Masuk darjah satu, saya dah mula tegas.
Mereka mesti solat tanpa alasan.

2. Solat Subuh tak menjadi masalah lagi kerana mereka bangun awal untuk ke sekolah, alhamdulillah.

3. Hari cuti, saya kejutkan mereka solat subuh. Tanpa belas kasihan lagi. Maksud saya tanpa belas kasihan bukan saya simbah mereka dengan air atau rotan. Saya kejutkan mereka dengan lemah lembut dan pujuk mereka bangun solat. Tapi kalau tak jalan juga, memang saya cubit tapak kaki mereka. ekeke

4. Mereka mesti solat di awal waktu.
Tak solat, saya paksa mereka qadha.
Kerana tak mahu qadha, mereka terpaksa solat.
Kelazatan bersolat tak ada jika terpaksa qadha
Tak ada umphhh!
Anak-anak saya dapat merasakannya.
Tiada kelazatan, baik mereka solat di awal waktu.
Allah sayang, ibupun sayang 

5. Degil tetap ada walau dah dilatih dari kecil.
Diumpan dengan kata-kata manis dan hadiah.
Malas solat, tinggal solat, buat sambil lewa, depa marahkan saya semula bila saya suruh solat, rotanlah jawabnya! Who's the boss? Berani marahkan boss ya! ekeke

Tapi saya rotan ala kadar , di betis. Libas sekali dua. Cukup. Gertak je lebih. Jangan over sangat pukul anak, sekadar acah-acah je. 

10-12 tahun
1. TIADA KOMPROMI

2. WAJIB SOLAT!

3. Macam-macam tektik saya gunakan.
Tapi banyak cara pujuk dan belai-belai.
Cerita hal yang indah-indah dan baik-baik saja pasal solat.

4. Tunjukkan video balasan orang yang tak solat dan sebagainya.

5. Mereka pun dah pandai membaca.
Pandai cari sumber rujukan dan bahan bacaan pasai solat dan sebagainya. Mereka ceritakan semula kepada saya mengenai balasan solat dan tak solat. Saya pun jadi nasi tambah. ekeke

6. Cikgu dan ustazah pun banyak membantu di sekolah dengan KAFA dan lain-lain. Alhamdulillah999999999x.

7. Saya hantar mereka ke kem solat dan motivasi. Balik je, mereka minta ampun dan maaf dengan saya. Tak mahu jadi anak yang nakal dan malas lagi. Alhamdulillah999999x



Setiap waktu, saya tak pernah lupa mendoakan mereka, semoga mereka menjaga solat, menjadi anak yang beriman dan cemerlang dunia akhirat. Tanpa jemu dan putus asa. 

Bukan mudah nak mendidik anak solat. Ia mengambil masa bertahun-tahun. Tapi saya percaya, biarlah saya susah sekarang, jangan saya susah di akhirat. Betul solat, insyaALLAH akan betul segala urusan dunia mereka. Belajar dan bekerja. 

Dan saya tak pernah lepas tangan sampai sekarang. Pantau wajib! Cuma intonasi suara dan cara lebih lembut kerana mereka sudah menjadi anak dara. Alhamdulillah. Pendidikan tetap berterusan.


Tips dari penulis novel terkenal : Melur Jelita


Tips lain : Cara Mendoakan Anak

Tips lain : Cara Mendidik Anak yang Degil

Wednesday, 18 December 2013

Beautiful Places To Visit : Pahang, Malaysia









































Pahang is the third largest state in Malaysia,occupying the huge Pahang River river basin. It is bordered to the north by Kelantan, to the west by Perak, Selangor and Negeri Sembilan, to the south by Johor and to the east by Terengganu and by the South China Sea. Its state capital is Kuantan, and the royal town is Pekan. Other important towns include Jerantut, Kuala Lipis, Rompin, Temerloh and the hill resorts of Genting Highlands, Cameron Highlands, Fraser's Hill and Bukit Tinggi. The Arabic honorific of Pahang is Darul Makmur ("Abode of Tranquility").Geographically diverse, Pahang ranges from mountainous country in its west to its beautiful and one of the longest coastline in the east Peninsula Malaysia. It adjoins the South China Sea for a distance of 208 kilometers.

1) Cameron Highlands,Pahang


Cameron Highlands is the smallest district in the state of Pahang which is located in the north-western corner of the state. One of the wonders of Malaysia, it is the largest and most famous hill resort in the country. This highland paradise still retains much of the charm of an English village. 
Being a primarily agricultural domain, you will find an abundance of vegetables and fruits farms here. Cameron Highlands is also the leading producer of flowers and tea in Malaysia. Be prepared for a lovely sight of extraordinary flowers you won’t see flourishing elsewhere in Malaysia! Located on the Titiwangsa Range at about 1500 metres above sea-level, the temperature here can drop to 16 ˚C or lower at certain times.

Cameron Highlands is made up of 4 main townships followed by smaller settlements at different elevations. The first town from the south is Ringlet, followed by Tanah Rata, Brinchang, Kea Farm, Tringkap, Kuala Terla and Kampung Raja.


The Lakehouse Hotel,Cameron Highlands


Lavendar Garden, Cameron Highlands

Lavendar Garden,Cameron Highlands



2) Fraser's Hill,Pahang


Fraser's Hill is perhaps the prettiest of all hill resorts in Malaysia. Nestling at 1,524 meters above sea level on the majestic Titiwangsa Range, it is about one and a half hours drive from Kuala Lumpur.

This charming little hideaway with a population of about 1,000 is not unlike a quiet Scottish village. Granite mock-Tudor cottages sit amidst the brilliantly-colored blooms of an English-style garden. Most of these bungalows are private residences but some have been converted into holiday bungalows for visitors. They enable visitors to enjoy a country-style holiday in a cool, refreshing ambience, where avenings bring along swirling mists to descend upon the little hamlet while cold winds breeze though the lofty pine trees.
Fraser's Hill takes its name after a Scottish adventurer, Louis James Fraser who set up a tin ore trading station in the forested mountains on the Pahang - Selangor border. In later years, Bishop Ferguson-Davie mounted a search for Fraser but could not find him. Instead, the potential of hills as a cool getaway was discovered.
Little Hamlet
Life in the little hamlet of Fraser's Hill revolve around the market square dominated by a small clock tower, the most photographed object in this highland retreat. Picturesque colonial-style buildings have found new uses as the post office, police station, a clinic, a tourist information centre, cafes and restaurants. For the bird lovers, there is also a Bird Interpretive Centre at the sport complex. Though equipped with adequate visitor amenities, development at this resort hideaway has been careful to preserve the environment. Thus, visitors are assured of Fraser's Hills' original charms.

The Little England of Malaysia,Fraser's Hill
Fraser's Hill Flower & Plants Experience
Birdwatching at Fraser's Hill



3) Taman Negara,Pahang


Taman Negara or the National Park in Pahang, Malaysia has a lot of attraction as the park is a getaway to the exiting holiday you seek. Staying at the Rainforest Resort Taman Negara in Pahang is a perfect getaway from the city where nature and tranquility awaits you in the most unique setting. The Rainforest Resort Taman Negara in Pahang is surrounded by lush tropical greenery with a rumbling sound of the river nearby providing natural background music.

The Rainforest Resort Taman Negara in Pahang Malaysia also arranges excursions and adventure tours to the various places of interest. One of the highlights of the stay in Rainforest Resort is jungle trekking at Bukit Terasek and the popular canopy walk that is suspended 40 meters above ground. The national Park is also a favored spots of anglers. Fresh water fishing is best done in the drier months of February to April and June to August. Taman Negara also attracts bird watchers. More than 300 species of birds has been reported in Taman Negara, among them, fishing eagle, kingfishers, hornbills, and fireback pheasants. For those who are more geared to the adventure, there are so many things you can do in Taman Negara while staying at the Rainforest Resort Taman Negara in Pahang. Chances are you will find yourself opting for more than one activity which is also depending on the days you will be spending at the resort. Other activities that is offered by the Rainforest Resort Taman Negara are cave exploring, swim in pools or river, rapid shooting or investigate the vast species of flora and fauna. All this activities requires bookings so check with the park headquarters or with the resort for details so that you won’t miss out on any activities.





4) Genting Highlands,Pahang


Genting Highlands, just 54 kilometers north of Kuala Lumpur is a fairly recent hill development. Its concept is very different from the other hill resorts. Perched on 2,000 meters above sea level along the Pahang - Selangor border, Genting Highlands offers an exciting range of activities that are fun, fast - paced and entertaining. Themed as a City of Entertainment, the resort is popular with day trippers and visitors seeking to indulge in a realm of fantasy around the clock.
Genting Highlands was founded in 1965. Over the years, a wide range of entertainment,leisure recreational and sporting facilities as well as hotels, condominiums, apartments and camping facilities, were added. The resort comprises attractions at different elevations. At the peak lies the Genting Theme Park and Casino de Genting, while lower down at around 1,000 meters above sea level is the Awana Golf Course, a cable car terminal, a horse ranch and an eco-park.


Genting Strawberry Farm House

Genting Happy Bee Farm & Insect World


5) Tioman Island,Pahang


About 58 kilometres off Peninsular Malaysia's east coast, in the South China Sea, lies Tioman Island, a tear-shaped island paradise. Tioman Island, measuring 38 kilometres long and 19 kilometres at its widest, is the largest in a group of the 64 volcanic islands. The striking profile of the twin peaks of Simukut Mountain provides a remarkable landmark to this beautiful island, reputed to be one of the ten most beautiful and idyllic island in the world.
 Tioman Island is said to be the final resting place of a fabled dragon princess from China. Legend has it that on her way to visit a prince in Temasek (Singapore), she made a stop at Tioman where she immediately fell in love with the charms and beauty of the island. She decided to dedicated her life to weary travelers by giving them shelter and comfort while resting on the island.
 There are several villages in Tioman Island : Tekek, Genting, Paya, Nipah, Mukut, Juara, Salang and Air Batang Village.






This is just few of the places that is interesting to visit.If you want to see more,click the link down here :



Happy holiday and happy visit Malaysia 2014!






 
copyright by Izah Assrin