Tuesday, 24 December 2013

Cara Mendidik Anak yang Degil





As salamu'alaikum shbt tersayang. Ramai yg mohon tip kaedah didik anak yg nakal. Pesan Nabi saw: Anak2 yg nakal atau degil semasa kecil, akan menjadi org dewasa yg bijaksana. So tukar paradigma kita ttg anak kita itu. Fikir & kata2 ibubapa/ guru adalah DOA YG MAKBUL. Sabda Nabi SAW: Allah bertindak seperti mana yg di di sangkakan/ fikirkan oleh hambaNya.

Di antara perkara yg kita boleh lakukan utk bantu anak2 menjadi insan yg soleh:
1. Sentiasa berdoa utk mendapat anak yg soleh. Doa itu senjata terpenting org yg beriman & Allah angkat hijab kpd doa ibubapa.

2. Didik anak ttg solat & ibadah yg lain sejak kecil. Setelah beri ingatan & amaran, wajar rotan anak yg tak solat di umur 10 thn. Ramai ibubapa yg rotan anak atas berbagai kesalahan, tapi tak sampai 10% ibubapa yg rotan anak sbb tak solat!!!

3. Biasakan anak mengamalkan sunnah2 harian-- mkn & minum, amalan di bilik air, amalan berpakaian, tertib belajar, pergaulan, tertib tidur, dll. Pesan kpd anak lelaki utk elak kencing berdiri. Pesan kpd anak utk ISTIBRA' selepas kencing. Lelaki dgn berdehem 3 kali & perempuan dgn urut dari pusat ke bwh.

4. Pastikan anak2 makan mlm sebelum maghrib spt yg Nabi saw sarankan supaya mudah belajar waktu mlm. Mkn malam lepas maghrib buat anak mudah letih & mengantuk bila belajar. Makanan hadam sekitar 1- 1 1/2 jam selepas makan. So anak boleh belajar dgn berkesan & fokus jika belajar 11/2 jam selepas mkn mlm. Pastikan anak kurang makan daging merah, banyakkan daging putih spt ayam & ikan. Daging merah buat anak irritable & agresif. Pastikan mrk MAKAN BUAH2AN SBLM MAKAN NASI agar badan dpt serap Vit C yg ada dlm buah2an & lancarkan penhadaman. Vit C membantu tenangkan fikiran di samping jaga kulit. Mkn buah selepas mkn nasi adalah amalan yg sia2 sbb badan tak dpt serap nutrien dlm buah2an & ganggu proses penghadaman!

5. Banyakkan memeluk & memuji anak2. Anak yg sering di peluk & di puji/ belai akan tenang, kurang degil, rasa selamat & di sayangi & tak perlu nak buat nakal utk tarik perhatian ibubapa.

6. Pesan kpd anak utk menghadap Qiblat semasa belajar/ mengaji. Ini akan tingkatkan keberkatan dlm belajar.

7. Beri anak supplemen yg dpt menguatkan minda, tenangkan fikiran & stabilkan emosi. Cuba dapatkan EXCEL SUPREME atau supplemen lain mengikut pilihan anda (tel 03-89255292).

8. Cari peluang berjumpa guru2 anak di Sek tempat dia belajar. Minta nasihat & bimbingan ttg cara nak bantu anak belajar di rumah.

9. Bacakan di kepala anak: Fatehah, ayar qursi dan surah al Insyirah utk rangsang otak & memori anak dan jadikan dia anak yg tenang, baik akhlak, rajin ke sek & pintar. Bacakan waktu mlm masa anak nak belajar atau waktu anak nak pergi ke sek atau bila2 masa yg sempat.

10. Elakkan anak memakai pakaian berwarna merah atau orange. Ikut kajian, warna merah dan orange akan rangsang anak jadi agresif dan hyperaktif.

11. Suruh anak tidur mengiring kekanan agar otak jadi lebih pintar, puas tidur & ikut sunnah Nabi.

12. Pastikan rezki yg ibubapa terima benar2 berkat dgn mengelakkan perkara haram & syubahat & keluarkan zakat pendapatan & zakat emas perak jika berkenaan. Rezki yg kurang berkat juga jadi punca anak jadi agresif & extra nakal.

13. Kenali kwn2 anak & ziarah ke rumah mrk utk berkenalan dgn ibubapa kwn2 anak.

14. Doakan guru2, kwn2 anak & jiran kita agar cemerlang & soleh. In sya Allah akan di aminkan Malaikat & Malaikat akan doakan kita MENDAPAT APA YG KITA DOAKAN UTK ORG LAIN!

15. Anak tak ingat apa yg ibubapa tuturkan, tapi anak mudah ingat apa yg ibubapa pamerkan. Justeru, ibubapa wajib pamerkan amalan & peribadi yg Allah redha.

16. HARAMKAN SEMUA PERKATAAN NEGATIF (spt bodoh, jahat, degil, malas, bengong, goblok!) dlm rumahtangga. Kata2 ibubapa merupakan doa!

17. Padam semua kata2 negatif yg pernah di sebut kpd anak2 dgn memohon maaf & memuji anak dgn jelas. Cthnya: Abah minta maaf sbb kata kamu bodoh. Sebenarnya anak abah ni pandai-- buat homework sblm abah suruh, solat sblm ibu berleter, layan adik dgn baik & tak herdik2. Ikut kajian psikologi: Satu pujian yg jelas akan MEMADAM 300 KUTUKAN YG LALU! Maha suci Allah SWT.

18. Ibubapa takkan mampu MENGUBAH ANAK2! Tapi bila ibubapa berubah, Allah akan ubah anak2. Justeru, ibubapa overhaul diri secara bersepadu agar Allah ubah anak2 jadi hebat & cemerlang.

19. Utk lembutkan hati anak, bacalah 3 nama Allah: Ya 'Aziz Ya Jabbar Ya Mutakabbir & berdehem dpn anak sblm menasihati anak yg agak "degil". In sya Allah mrk akan mudah dengar nasihat!

20. Ibubapa JGN MENGHARAP ANAK2 BERUBAH, SBLM IBUBAPA BERUBAH DULU!

21. Setelah melakukan yg terbaik mengikut kemampuan, KITA BERSERAH KPD ALLAH SWT.

22. Saya BERPESAN KPD DIRI SAYA & KPD SEMUA SHBT TERSYG UTK SAMA2 BERUSHA utk mendidik anak menjadi anak2 yg Allah redha. Moga Allah rahmati & bantu kita semua. Aameen, wassalam.


By : Dato Fadzilah Kamsah



Tips lain : Cara Mendidik Anak Solat

Tips lain : Cara Mendoakan Anak

11 comments:

has linda said...

gud sharing . jom singgah blog saya shahhaslinda.blogspot.com

ayus halim said...

good info:)
jemput singgah blog saya..

http://tipssihat-ibuzara.blogspot.com/

Eyda Sukiman said...

Good sharing.Tq 😊 Jemput singgah blog eyda

Azila Azar said...

Thanks for the sharing...semoga bermanfaat utk ibubapa yg semakin besar cabaran dlm mendidik ank2 masa kini....jemput share ke blog saya www.eaterwisemama.blogspot.com

faezah jalil said...

yang pakai baju merah dan oren tu macam betul..semacam agresif anak bujang saya kalau pakai baju merah..lepas tu susah betul nak tidur malam..

thanks atlas perkongsian yang bermanfaat ini..

salam perkenalan..

ela said...

Salam perkenalan. Good sharing. Memang betul asas didikan anak yang baik adalah dengan memberi pendidikan rohani. ibu bapa mmg contoh utama anak2. Sy pun kdg2 sering terlepas ckp perkara2 yg x elok didgr oleh anak2. Kesannya anak sy pun terikut2 cara sy ckp. Mudah2an belum terlambat untuk ubah kembali. Amin :)

suhaila said...

mendidik anak2 sgt memerlukan kesabaran tinggi..lagi2 di zaman teknologi ni..Ibu bapa memang perlu serapkan didikan agama dr kecil lg..bekalan utk mereka apabila dh dewasa nt..Nice info

Anonymous said...

Sesiapa boleh bg pandangan nk tangani ank y suka mencuri? Degil n xmakan nasihat??

Aisyah Ghazi said...

Good sharing admin. thx ya. Semoga kita dapat mendidik anak kita menjadi insan yg soleh. Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

>>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<

zariez ieza said...

Risau anak-anak anda lemah dalam matapelajaran atau lambat menangkap .

Tablet minda sunnah, sains dan herba tak perlu di bancuh senang di ambil di mana-mana, tidak di tambah gula, rasanya sedap dari bahan2 berkualiti tinggi.

" Anak saya dah hafal surah juz amma dan dapat no 1 dalam kelas bhs Arab. Dolah PD "

" Anak saya dapat anugerah pelajar cermelang selepas mengambil celltabs mind booster, nora PJ"

" Anak saya terus balik rumah buat kerja sekolah tanpa di suruh lagi sejak amik celltabs, Suhaila"

"Kali ini duit saya tidak membazir, anak dah suka makan tablet celltabs , sehingga meminta2nya setiap hari, sarimah , klang"

Byk lagi respond2 positif kami terima spt

Anak dh rajin berlajar tanpa d suruh, mendengar kata ,rajin solat jarang demam; aktif dalam aktiviti sekolah, dah dpt byk AAA dpt n anugerah cemerlang dll

ramai tercari2 jenama ni sekarang
lulus kkm tiada bhn kimia

Maklumat lanjut boleh klik di laman berikut :-
https://www.facebook.com/CelltabsMindBooster/

atau

terus PM ke

https://www.facebook.com/CelltabsMindBooster/messages/?threadid=100012638655159&timestamp=1473220345036

atau

nak lagi cepat mendapat maklum balas mengenai info produk dan promosi whatsapp terus ke 6016-6960947

 
copyright by Izah Assrin